Neptun a partnerské vztahy


Jestliže si vezmeme pomyslný ideální partnerský vztah, představuje Neptun pochopitelně veliký problém, protože jednoduše zamlžuje vše. Jenomže ono nic jako ideální pozemšťan neexistuje, neb všichni jsme směsici kladných a záporných povahových rysů, které skvělé projektují stíny Univerza určené jiným osobám. Z toho důvodu je marná snaha usilovat o ideální partnerský vztah. Usilujte v každém vztahu o to, abyste nestrádali, nebyli manipulováni, ani sami nemanipulovali a nechtějte druhé bytosti přikazovat, ovšem ani sami nebyli v pozici podřízeného naslouchajícího příkazům. 

Každá lidská vlastnost má potenciál využití v dobrém i ve zlém... Mít starostlivou tetičku v určitých hranicích je fajn. Ale jakmile jsou překročeny, bývá zdravou reakcí tu dobromyslnou osobu praštit něčím tvrdým po hlavě a následně hodně daleko a hodně hluboko zakopat. Když se totiž překročí jisté hranice, již se nedá dohromady žádný vztah. Pouze může nabýt jiné podoby. Tím netvrdím, že se nejde dát dohromady znovu po rozchodu.  Pouze, že někdy jsou hranice nabourány natolik intenzivně, že ani několik kroků zpět již vztah nevrátí zpět. 

Radix

Neptun je planeta, o niž si stěží řeknete, máme ji s drahým v opozici. Byl by to věkový rozptyl necelých 100 let. Ale nejdříve se s ním musíme vypořádat v individuálním radixovém horoskopu. Neptun je ten, který nás donutí naučit se z konkrétna, jasna, kdy máme všechno pod kontrolou, běhat naopak ve světě naprosto nejasných stínů či střílet někam, kde nic nevidíme. Jinými slovy, Neptun nás učí, jak vytunit intuici, která je lunární záležitostí a do nějaké míry ji vnímá každý. Díky práci s Neptunem ovšem budeme schopni ono intuitivní v sobě nejenom vnímat, ale i poslechnout.  Například kombinace se Saturnem, jak si přečtete níže sama o osobě, není jednoduchá,  nám může mnohé napovědět o tom, nakolik nás táhne magie doopravdy. V tomto směru je přesná konjunkce doslova zázrakem, když předtím přežijete léta bezmoci nalézt cestu. Konjunkce Neptunu a jakékoli planety přináší sebou bolestivý proces, než přijdete na to, jak se s ní sžít. 

Neptun a přesná konjunkce (myšleno kolem 3 stupňů) jakékoli jiné planety přináší komplikace a překážky. Protože Neptun pohlcuje schopnosti jiné planety a obaluje ji v mlze. Jedinec tak má talenty svázané s pohlcenou planetou jakoby v mlžném oparu.  Jiné aspekty se již až tolik tragické nejeví. Proto partner, který nemá osobní planetu pohlcenou Neptunem stěží porozumí některým potřebám toho, který ji pohlcenou má.  Dá se s tím žít ve fungujícím partnerství, pouze riziko, že budou nabourány hranice natolik, až se ve vztahu zničí intimita, stoupá. Bez intimity to už bude úplně jiný vztah.

Ani jiné aspekty nejsou příjemné. Nemít aspekt s Neptunem a mít je opravdu rozdíl. Aspektem opravdu myslím něco do 3 stupňů, ještě za jistých okolností u Luny umím říci, tak jo, i těch 5 beru. Neptun je vskutku pomalou planetou a mám zkušenost, že u nepřesných aspektů nejde až tolik na dřeň, protože občas způsobí pouze jemné balamutění. 
Konjunkce, planeta je v mlze, nic nevidí.
Opozice znamená, že planeta kolem sebe vidí, ale ne to, co je proti nám, tajemno, mlha. 
Trigon, planetě se dostane podpory, ale nevidí odkud.
Kvadratura, planeta bojuje s něčím, čelí něčemu, a neví čemu, proč...
Všechny tyto aspekty se mohou zvrtnout do toho, že budeme čelit jakékoli závislosti, slabosti a bude potřeba se hodně snažit v tomto stavu zůstat při smyslech ve znamení, domě a energií Neptunem aspektované planety. 

On neaspektovaný Neptun je také podivín, ale tady ono, zda nás podpoří anebo bude škodit, záleží na tom, nakolik umíme ustát vládce znamení, v němž se nachází oblast příslušného domu. 

Jednoduše, Neptun umí cokoli od na nervy lezoucího kapání kohoutku, přes mlhu až po tornádo. Je příčinou různých komplikací a projevuje se i v milostném životě, protože ona mlha kolem něj v sobě skrývá i jistou potřebu intimity, kterou jakmile si uvědomíme, začneme mít vyhráno. Neptun nás umí dostat do přirozeného souznění s jakoukoli oblasti života, zájmem, umí nahodit magii do velmi vysokého levelu, jen potřebujeme přežít ono sžívání se s jeho vlivem a porozumět jeho nárokům. 

Zkusme si uvědomit, že jeho konjunkce s jinou planetou nesou sebou zvýšené nároky na intimitu co do hloubky. Lidé bez této konjunkce takovému prožívání intimity mají problém porozumět. 

Nějaké příklady z living astrology: 

Se Saturnem konjunkce umí parádně ohrozit živobytí a všechno, u čeho by mohl zrozenec nabýt majetek. Prekérka, dokud zrozenec jeho nárokům nevyhoví. Jistě, situace se poněkud zlepší, jakmile se zrozenec naučí střílet v mlze a zvykne si na jistou časovou dezorientaci. Intimita hodně souvisí s prožitkem týkajícím se doteků, je vysoce pravděpodobné, že již v raném mládí mohlo dojít k jejímu patologickému narušení ze strany jiných osob.

U Marta konjunkce směřuje k naučení se umění krotit ambice a nic nedělat na sílu. U ženy se může projevovat jako paralýza a odhad na partnery úplně mimo. Vyžaduje zapojení hodně intuice. Ve Štíru je Mars přece jenom silnější, ale musí jet na intuici, vůbec se nedostat do stádia řádí zuřivý Áres. U muže vůbec způsobuje jistou váhavost a nesmělost. Jedná se o soby s menší potřebou dominance, dokud jím není šlápnuto nevhodně na intimitu, potom hodně překvapí.

Uranu konjunkce brání realizovat ono revoluční a pokrokové, paralyzuje mu změny situací. Má snahu nenechat v oblasti domu se zrozence projevovat, dokonce mu nějaké schopnosti a talenty zakrývá. Projevuje se i u tak malého aspektu, jako je sextil a ještě zakrývání maskuje jako podporu. Jak rafinované. Intimita je hodně vázaná na věci poněkud neobvyklé, jistý způsob revolty.  

S konjunkcí s Lilith se zrozenec musí vypořádat s otázkami své sexuální orientace, zejména v ženě může vzbuzovat dojem, že muži ji zklamali, tak přejde na ženy. Jiné prvky homosexuality nežli osobní křivda, však v osobnosti nejsou.  Hrozí zvýšené nedorozumění s okolím, zejména, že jeho potřeby okolí nebude brát vážně. Jde o to být otevřený v diskusi, nikoli, njn, dobře...  


Synastrie

Aneb srovnání dvou radixů. Je vhodné použit tu verzi, kde máme i domy toho druhého. Neptun je planeta, kterou mají lidé zhruba stejně staří na stejném místě. Takže je tam jisté souznění a porozumění díky obdobnému kulturnímu kontextu. Ovšem ne každý z nich toto prožívá stejně. 

Když se s někým seznamujeme, a u milostných vztahů to platí několika násobně, tak nejdříve vyplave to, co nás sbližuje. Máme zhruba stejně Neptun, v synastrii to bude konjunkce. Ale jaké jiné planety náš Neptun zasahuje? Marta. Takže podobné téma. Abychom prorazili, musí se každý opravdu hodně snažit nalézat tu správnou  míru. Takový zrozenec může být na první dobrou i podceňován. 
Teď si představme zrozence, kdy jeden má Marta v konjunkci ve svém horosopu, tím pádem i v synastrii s tím druhým bude také stejná konjunkce. Ten druhý má ve svém horoskopu Marta v opozici k Neptunovi, tím pádem budou oba Martové v opozici i v synastrii. Každý z těchto Martů, aby přežil, musí pracovat poněkud jinak.

Problém nastává, jakmile se poznají natolik dobře, že si tyto 2 Marty prakticky v opozici, si začnou navzájem vadit. V takové chvíli je důležité zjistit, nakolik si lezou Slunce do zelí a nakolik chce jeden ovládnout Lunu toho druhého. Ne proto, abychom si řekli, nemá to cenu. Určitě ne, když cítíme milostné zaujetí. V jiných vztazích to může být jiné. Nýbrž proto, abychom uměli spolu fungovat. 
Oba Marty v opozici fungují, dokud mají tito 2 zrozenci stejný či alespoň obdobný pohled na věci. Jakmile se jejich pohledy rozejdou a nejsou v horoskopu jiné prvky skrze osobní planety držící to pohromadě, bude to rozejití napořád. Zkusme si také uvědomit, že orbis mezi Martem a Martem je poněkud širší, nežli Martem a Neptunem. 

Nárokům na intimitu Marta (ale i jiné planety) v konjunkci s Neptunem stěží porozumí ten, kdo konjunkci Neptuna s jakoukoli jinou planetou nemá.  
Určitě nechci tvrdit, že ten, kdo nemá konjunkci Neptuna s nějakou planetou, je povrchní. Takové tvrzení není pravdivé. Pouze tvrdím, že zrozenec, který takovou konjunkci má, vyžaduje stran intimity něco, co mu stěží umí poskytnout někdo, kdo takovou konjunkci nemá.  Ono něco je nadstandardně hluboké prožívání intimity.  Připadají si vedle jiných nepatřičně a potřebuji zažít jaké to je, když naleznou někoho, kdo takovou konjunkci má. 

Otázkou je, zda toto musí být nezbytně životní partner, zda to nestačí prožít v rámci přátelství.  Odpověď nalezneme ve znamení a domě. Taková hodně těsná konjunkce Marta a Neptuna (menší nežli stupeň) v 7. nebo 8. domě to opravdu vyžaduje u životního partnera. Jinak se ve vztahu bude cítit pořád záhadním něčím nespokojená a bude mít pocit, že ji něco v životě chybí. Ke svému pocitu naplněnosti bude potřebovat někoho, kdo má konjunkci Neptuna a jiné planety v orbisu do 3 stupňů. Anebo se pocit naplněnosti rezignuje, bude si jej kompenzovat jinak, protože vztah s vhodnou "konjunkcí" bude znamenat překonávání jiných překážek naprosto nekorespondujících s jejím životním stylem, a zkušenostmi. 


Závěr  

Astrologie je zajímavá, dokud nejsme jejími otroky. V dobách, kdy jsem si prožívala různé přátelské i partnerské vztahy, jsem se na ni nedívala, v raném mládí jsem o nějaké astrologii třeba neměla ani tucha, a zvládla jsem si bez ní úplně na pohodu nastavit prvních pár let svého dospělého života. Zpětně mi astrologie hodně věcí objasnila a ukázala, proč mi něco fungovalo jenom chvíli, proč něco déle. Proč něco dodnes. Proč zájem o astrologii dává opravdový smysl až po uběhnutí prvního saturnského cyklu.    

Dokud budeme alibisticky vybírat jakýkoli vztah jenom podle astrologie, zapomeneme spontánně žít. Ovšem astrologie je skvělým nástrojem, pokud chceme zjistit, proč mi tento vztah nevyšel? Proč mně tento člověk podrazil? Mám ve vztahu problémy, co bychom mohli (bacha vztah je i zde o množném čísle) změnit? Co mám změnit, abych si našla partnera, který mi bude oporou? 
A pokud jde o astrologický výběr vhodného data svatby.... Pohybujeme se ve stejné relaci, jako zkoušet lotynku. Btw. co je smyslem takových věšteb? Zakonzervovat ty lidi, aby se dalších 50 až 70 let vůbec neměnili?    

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kyvadlo aneb úvod do kyvadlistiky

Vztahy z pohledu astrologického

Vliv Venuše a Marta na partnerský vztah (living astrology)