Herr Manneling aneb promarněná příležitost?

Švédská lidová balada popisuje vábení bytosti ženské polarity, trolla (typická pro švédský lidový folklor) zaměřené na křesťanského mladíka. Trollí bytost mu slibuje velké bohatství, ovšem jeho zajímá především to, že není křesťanskou ženou, ale tím nejhorším horským trollem. 

Jistě intepretace ze strany křesťana anebo člověka nemajícího porozumění pro horské trolly bude poněkud jiná nežli pohled adepta magie. V tomto směru je samozřejmě jeho přístup naprosto správným. 

Z pohledu adepta magie se má věc poněkud mnohoznačněji: 

Především, jestliže to takto mladík skutečně cítil, byl jeho postoj nevyjednávat a narovinu říci, jak se věcí mají, naprosto správným.  Snad vzal do úvahy, že křesťanská žena, která by mu mohla podobné statky poskytnout, by si mohla vzít pouze někoho, kdo podobnými statky disponuje. 

Otázkou je, jak ta bytost, horský troll vypadala. Lze předpokládat, že obal nebyl příliš vábivý, aneb u trolů jej příliš vábivým očekávat nelze.  Možná se nám nabízí alegorie na Krásku a Zvíře, to také nemělo příliš vábivý obal. Jenomže zde již nezjistíme, zda by trollici život s její láskou změnil i fyzicky.  

Především zajímavý aspekt představuje skutečnost, nakolik mladý muž po nabízených statcích skutečně toužil. Jestliže ano, Univerzum provedlo klasický test, nabídlo mu je prostřednictvím bytosti, jejíž přijetí do života představuje poněkud komplikaci. Jistě, odpovědí může být: "Chci to, ale ne takto." Otázkou ovšem je, zda se ještě vůbec k podobné příležitosti dostane.  Mohl tak porozumět tomu, že mít bohatství znamená být ochuzen o jistou duchovní čistotu, anebo že nestojí o bohatství za každou cenu. 

Příběh v písní dopadnul, jak dopadnul a popravdě mám porozumění pro různé formy jeho řešení. Někdo jiný v jeho situaci by se mohl rozhodnout jinak. Je to vždy velké dilema, brát či nebrat? Protože Univerzum nám obvykle nepodá balíček se slovy, vyber si to, co chceš a zbytek mi vrať.  

Obvykle se dostáváme k zajímavým příležitostem nečekaně, často nás zaskočí a je tolik různých pro a proti. Univerzum nezvykne podobné příležitosti servírovat na tácu jednoduchosti, ani v líbivém obalu. Jeho nabídka vypadá přesně naopak. Podstatné je pouze to, abychom věděli, co chceme.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kyvadlo aneb úvod do kyvadlistiky

Vztahy z pohledu astrologického

Vliv Venuše a Marta na partnerský vztah (living astrology)