Vztahy z pohledu astrologického

 

V astrologii se pro partnerské horoskopy používají dvě techniky. Kompozitní horoskop a synastrie. 

Kompozitni horoskop je uměle vytvořený propočet, kdy se zprůměrují vzdálenosti stejných prvků horoskopů obou partnerů a vychází z toho výsledek. Tedy něco jako zlatý střed, jež si můžeme přeložit jako kompromis.  

Synastrie je tvořená vnějším a vnitřním kruhem, kde si astrolog zvolí, pro koho se synastie provádí a je tak graficky vidět, jak dva natální horoskopy vypadají vedle sebe. Doporučuji provádět i obraz, kdy se partneři ve vnitřním kruhu prostřídají. 

Jistě, kompozit vypadá jednodušeji. Možná proto začínající astrologové k němu inklinují, protože nemusí studovat vztahy mezi planetami v obou horoskopech jednotlivě a současně. Synastrie může působit dojmem jednoho velkého zmatku. 

Když zapátráme v astrologické literatuře a na astrologických stránkách, nejspíše se dovíme, že astrologové kompozit spíše nepoužívají a tyto vztahy zkoumají skrze synastrii. Protože kompozit je jednoduše umělý konstrukt bez ohledu na místo a čas narození (vážně, zkuste si to někdy z legrace na mapě zprůměrovat, místo a věk).  

Synastrie jako taková je nesmírně praktická a umíme na jejím základě spolehlivě popsat, jak funguje vztah jakýchkoli dvou lidí. Třeba i mně a Tarantina. Jsme něco jako skvostný výsledek přiruček o astrologii, měli bychom mít úžasný a harmonický vztah. Problém je v tom, že jsme se nikdy nepotkali a Tarantino nejspíše o mé existenci ani nemá tušení. Ovšem má vášeň pro všechny jeho filmy je zde krásně zobrazená. 

Jak synastrie, tak ani kompozit nejsou divinačními metodami v astrologii. Jistě, astrolog může odhadnout, jak se asi daný vztah může vyvíjet, ovšem pořád se jedná o odhad na základě zkušeností astrologa. Jestliže astrolog mívá poněkud jasnozřivé sklony, je pro něj horoskop pouze obrazem, skrze který se dostavují. A často to bývá pouze otázkou toho, zda se zadaří. 

Do této kategorie, trochu jasnovidosti a trochu se zadařilo, počítám i případ, kdy jsem ještě neměla tolik zkušeností s astrologií, a přesto jsem klientce vysvětlila, že za měsíc pozná svého osudového muže, že budou mít svatbu poměrně brzo, a že spolu budou žít. Jistěže, měla jsem pouze její nativní horoskop. Protože ona sice byla v manželství nešťastná, ale onoho muže ani neznala, ani neměla finanční prostředky k tomu, aby manžela z domu vyplatila, protože manžel rozhodně odmítal cokoli měnit včetně svého manželského stavu s ní. Přesto se to vše událo v nesmírně rychle zběsilém tempu. Dodnes považuji za zázrak, jak tak rychle zvládla rozvod. Jenomže klientku jsem znala několik let, její horoskop jako své dobře ochozené boty a možná její zoufalství vzbudilo v Univerzu něco a ona se tak dověděla informace připomínající spíše haluzení. 

Takže úplně narovinu, ze synastrie ani kompozitu nepoznáme, zda se vezmete, budete mít velkou svatbu, tucet dětí, a spolu žít ve štěstí a bohatství až do smrti. 
Co ale můžeme ze synastrie vyčíst, tak to jsou oblasti, v nichž se budete podporovat, jaké překážky budete muset překonat, co jednomu na druhém zjevně poleze na nervy, takže i patřičnou dávku tolerance, co asi budete muset ustát, aby to vůbec mělo šanci vydržet. Stejně tak to poznáme, když se podíváme na kompozit s kamarádkou, tchýni, dítětem, obchodním partnerem, šéfem, kolegyní... Vůbec u lidí, s nimiž nepotřebujete sdílet jeden stůl a lože, umíme bezbolestně říci, jak k tomu druhému přistupovat, aniž byste si šli po krku a naopak uměli spolupracovat. 
Vždy si můžete sami říci, zda jste ochotní právě toto snášet.
Ale stejně tak i v partnerství. 

Astrolog nemá vynášet soudy, zda toho kreténa máte opustit anebo kdy a jak. Astrolog se bude snažit nastínit, co udělat, abyste místo kreténa viděly člověka z masa kostí, který třeba něčím trpí, a jak jeho utrpení vlastním chováním zmírnit. 
Vůbec nejlepší jsou požadavky typu, a bude nám to fungovat? Obvykle borka nějak vydoluje data ze svého milého a chce po astrologovi, aby tedy moudře pravil, zda má tady cenu vůbec ztrácet čas.  Jenomže vztahy nás učí něčemu, aktivuji prvky našeho vlastního horoskopu a bez zkušeností, kdy něco neklapne, nebudeme s nikým žít, nebudeme mít děti a vůbec nebudeme vědět, jak takový vztah funguje. A až se třeba jednou snese princ na bílém koni, po úvodním waw!, nebudeme mít tucha, co si s ním počít. 

Jakýkoli partnerský vztah je o dvou lidech. Proto, než se začneme vůbec zabývat synastrii, zajímá nás fungování každého z nich jednotlivě. Jednoduše, řešit přímo synastrii je podobná kratochvíle, jako vyvolávat duchy v salónu. Máte zážitek, možná si něco domrvíte, ale dlouhodobý přínos žádný.     

Jestliže je astrologie o poznávání sebe a práce na sobě, stejně to platí i o synastrii. Je potřeba, aby s ní pracovali oba. S ní, myslím se závěry takového rozboru. Kdo sám neumí být šťastným, neudělá šťastným nikoho jiného. Kdo sám neumí vzít odpovědnost za sebe, nebude umět ani mít odpovědnost za vztah. Řešit skrze synastrii stalking, jak na partnera, je tím nejhorším možným přístupem k partnerovi.

Kompozit dává smysl, až když máte společně zvládnutou synastrii. Nemá smysl žít kompozitem, když ten druhý se na něm nepodílí. Také kompozit počítá s ideálním průměrem a ideálními situacemi. Bez znalosti synastrie to vše leží na vodě. Ono totiž lze pracovat na tom, abyste se k onomu ideálu přiblížili, ale život nastavuje situace, kdy toto jednoduše možné není. 

Pokud vás jakákoli konstelace ze synastrie či kompozitu zajímá pro studijní účely, je to v pořádku. Nějak se astrologii potřebujeme naučit, všímat si různých věcí. Klást na astrologických fórech podobné otázky ve snaze najít recept na nefungující vztah se míjí účinkem. Problém ve vztahu je především potřeba řešit s tím druhým. Pouze tak začne fungovat v horoskopu to, co vás má přenášet přes různá úskalí. 

Máte-li problém a zvolíte cestu astrologie, ani ta není jednoduchá. Jste-li laik, obraťte se na astrologa, i kdyby vám jenom měl poradit, jak toho druhého dostat ke stolu a mluvit s ním.  Ani sebelepší poradce tyto situace neodžije za vás. Jestliže máte patologický vztah, obávám se, že bez psychologa se neobejdete. 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kyvadlo aneb úvod do kyvadlistiky

Vliv Venuše a Marta na partnerský vztah (living astrology)