Osobní nastavení

Náš život bývá často pod vlivem jiných lidí, jímž se často snažíme zalíbit a děláme to tak dlouho, až ztratíme kontakt k sobě samotným. Zavděčit se tomu a onomu a tamtomu vede často k protichůdným postojům,  a tak si vybíjíme jednou věcí něco úplně jiného. Natož tak se snažit zavděčit obrazu, který si sami o tom druhém namalujeme. A přesně kvůli tomu se nám dějí věcí naprosto neuvěřitelně idiotské. Ona válka proti našemu nitru potom vypadá jako shluk nešťastných situací, že by nad nimi zaplakali i sirotci Baudelairovi.

Existuje pouze jedno řešení. Nenaplňovat očekávání jiných, ale plnit si vlastní sny. Ačkoli se možná dočkáme odsudku, budeme pohlášení anebo do nás bude každý vyrývat. Nevadí. Ten, kdo to s námi myslí dobře, nemá problém s tím, aby nás podpořil. Jestliže se setkáváte při svých plánech s odsudky typu, to je ale kravina, pravděpodobně začínáte jednat naprosto jinak, než si autor hlášky představoval.

Proto je na místě zbavit se každého, kdo má snahu nám podávat zaručené rady. Také těch, kteří na nás kladou nároky. A absolutně těch, co mysleje to s námi dobře nás donutí přeci jenom nakonec udělat to, co oni chtějí. Právě proto nedělejte toto druhým lidem.

Možná máte pravdu a vaše kámoška skutečně dělá hlouposti. No a? Zjevně přesně takovou zkušenost potřebuje a také potřebuji si přijít na to, jak dělat věci podle sebe. K tomu vede mnohdy cesta typu „pokus-omyl“. Nemusíte s ní souhlasit, můžete vznést výhradu. Pouze dejte důraz na to, že jde o vaše stanovisko…. A neopakujte jej příliš často. Slyšet stačí jednou.

Někomu se něco povedlo a vám to nic neříká? Není na místě to bagatelizovat, raději, když už o tom chce mluvit, zjistěte, proč je toto právě pro tuto osobu důležité. Mějte na paměti, že co je pro jednoho levou zadní, může být pro druhého překročením vlastního omezení. Jste snad soudce nebo rozhodčí?

Toto neplatí pro osoby, které vás nevyžádání zahlcují vlastní pravdou a melou či píšou, až přemýšlíte o tom, zda nevystavíte fakturu za profiporadenství. Protože kdo o něčem pořád mele, potřebuje zejména sebe hodně přesvědčit. V tomto směru mě naposledy dojala hláška: „Znáš ty moji pověst ve vesmíru?“

Stejně tak pro lidi, kteří s vámi potřebují probrat každý svůj krok, protože mají se svým okolím hodně rozjetých problémů či si každý do nich kopne.  Jestliže nejste profi terapeut, zabere to nejenom váš čas, ale seberou takové nářky a řady příhod hodně VAŠÍ energie. Mít takovou kámošku…. Zbavte se jí. Vztah terapeut a klient je vztahem klientským a navíc terapeut je na jednání s takovými lidmi vyškolen a opravdu jím umí pomoci…. Když chtějí. Lepení jedné díry za druhou u někoho způsobí, že zanedlouho se s podobnými problémy budete potýkat sami.

Rodina bývá často zvláštní kapitolou. Zde neexistuje univerzální řešení, každý jsme jiný a každý jsme v trochu jiných situacích. Pokud je vám špatně, tito lidé by vás měli podržet, ač za vás nic nevyřeší. Nejsou zde od toho, aby hromadili na vaše záda jeden požadavek za druhým. Ani proto, abyste za ně řešili jako antické božstvo jejich patálie. Jednou stačí. Ani od toho, aby zlehčovali jakýkoli váš úspěch, i kdyby šlo o drobnost.  

Jestliže děláte opak toho, co zde píši, či to nedejbohové trpíte… Vážně se divíte tomu, že působíte utrápeně, anebo jednou vás to zdravotně sekne, máte potíže s financemi a láska se vám vyhýbá? Žijete buď druhými anebo pro druhé. A přesně toto vám Univerzum zrcadlí.

Pamatujte, anglické přísloví praví, že lidi, kteří to myslí dobře, by měli zakopat hodně hluboko a hodně daleko. Nebuďte takový ani takové netrpte. Přeci nechcete parazitovat ani nesmíte dovolit, aby někdo takový parazitoval na vás.        

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kyvadlo aneb úvod do kyvadlistiky

Vztahy z pohledu astrologického

Vliv Venuše a Marta na partnerský vztah (living astrology)