Vliv Venuše a Marta na partnerský vztah (living astrology)

Living astrology představuje subjektivní postřehy o tom, jak se dění na obloze odráží do skutečného života. Vlivem tranzitních aspektů Venuše a  Marse na partnerství se hodně zabývám poslední 2 roky. Po celou dobu si uvědomuji, jak je obohacující nahlížet na události svého života zpětně. 

Předmětem mého zájmu jsou aspekty mezi tranzitujícími planetami Venuší a Marsem a jejich aspekty na planety či body nativního horoskopu, s tím, že hodně silná je konjunkce. Jistěže tyto planety nejsou pouze o vztahu, mají i jiné významy. Potom ohledně astrologického významu Venuše odkazuji na tento svůj příspěvek a ohledně Marta na tento . Teď si ale budeme povídat o vztazích. Tranzitující planety umí spolehlivě odpovědět na otázky, co se dělo a co se děje. Méně spolehlivě na to, co se bude dít. 

Pozn. Tam, kde mluvím o tranzitujících planetách, používám neživotní skloňování slova Mars. Naopak, tam, kde se jedná o význam, protože to vnímám jako působení sil bohů a jejich egregorů, používám skloňování neživotní. 

Chápu, že partnerská astrologie je nesmírně lákavá, lidé by chtěli umět si sáhnout na štěstí seslané z hvězd. Podobnými věcmi se může zabývat každý. Nežli začnete mít od konkrétních aspektů očekávání, doporučuji je pouze pozorovat a nic neočekávat. Uvědomovat si, jaké téma sebou nesou a nakolik je toto téma pro vztah aktuální. Protože nejvíce se nás dotýkají ty aspekty, které sebou nesou pro nás nevyřešené otázky. Nezapomínejte, v jakémkoli vztahu, jsou na všechno vždy dva. Jinak se jedná o jednostrannou záležitost. Kromě astrologického programu a tabulek je vhodný deník. Bez něj nezbývá nežli spoléhat na paměť, která ale bude mít sklony se tranzitu přizpůsobit. 

Ve své praxi jsem měla možnost sledovat vznik i zánik jiných vztahů. Právě díky těmto příležitostem jsem si uvědomovala, nakolik podstatný je přístup každého jednotlivce. 


Pár technických poznámek

A teď některé technické věci, které by si měl čtenář při čtení příspěvku uvědomovat: 

1. Beru pouze aspekty s přesností na stupeň. Jistěže, na náš život mají vliv různé energie. Některé z nich jsou tak nějak spíše rozplizlé a také jsou zde aspekty jiných planet. Jestliže si máme něco uvědomovat, potřebujeme velmi přesné zaměření. U tranzitní astrologie ani jiný orbis neberu. 

2. Používám při pohledu na tranzity siderický zodiak. Je to otázkou zaužívané praxe, proto nemá cenu, abych se rozplývala nad znameními. Nejsem jediný astrolog, který na tranzity nazírá sidericky, i u horoskopů, u nichž jinak používá tropický zodiak.  

3. Také chci na tomto modelovat, že tranzity nemusíme prožívat ve stylu "Das ist ein Horror". Mnoho lidí má obavy z tranzitů, protože očekává katastrofu. Pokud svůj život začneme žít a nebudeme k němu přistupovat jako k terči, do něhož se může kdejaký vliv strefovat, nejenomže získáme mnohem lepší pohled na tranzity, ale také se naučíme držet otěže vlastního osudu ve svých rukou. 

4. Tranzity jsou zkoumány ex post, což je se záznamy z deníku jednoduché. Bylo zajímavé, že v dobách, kdy tranzitní Venuše a Mars vytvářely aspekty, se doopravdy něco dělo.  


Stopa v nativním horoskopu

Mars a Venuše pohromadě představují archetypální obrazy milenců, a právě jejich spojení, ať již přes jakýkoli aspekt, představuje oživení tohoto obrazu. Vůbec propojení obou planet v horoskopu, zejména, jedná-li se o těsné podporující aspekty, nasvědčuje tomu, že zrozenec má potenciál k velmi zajímavým dovednostem v oné subjektivní kategorii "dobrý milenec". Nemyslím tím pouze jistý druh zajímavé techniky, nýbrž také i schopnost skloubit dotek s vášní a emoční vazbou. Při pozorování horoskopů takových jedinců mám pocit, že je v zásadě opouštějí pouze ti, kteří si je nezaslouží. Jedná se o osobnosti mající smysl pro styl, vytříbený vkus a mají jistou úroveň. V jejich osobnosti si Venuše a Mars navzájem kryjí záda. Je docela možné, že z tranzitní konjunkce umí vytěžit více nežli ostatní zrozenci.   

Pohled na jejich aspekty může být i jiný. V tomto směru si dovolím citovat J. Kefera, který na stejné nahlíží optikou jiné doby:  "Všechny aspekty Venuše k Martu umožňují souditi na značnou smyslnost, ukvapené, brzké manželství, na určitý herecký talent, zvláště v I., III. nebo X. domě. Konjunkce vášně, rozmary, četné erotické styky a zlé následky nich, neštěstí v manželství (mimo případ, kdy jsou Mars a Venuše vládci I. a VII. domu, pak velmi šťastné manželství), nestydatost, nemravnost." 

Nevím, jak čtenář,  ale já bych o pisatele podobných slov a někoho, kdo je bere vážně, ve vztahu určitě nestála. Takový člověk by měl ze mě nejspíše hrůzu. Nicméně je vhodné si připomenout, že to, co mi přijde jako úžasné, může být pro jiného zdrojem obav či nočních můr.


Tranzitní aspekty a jejich vliv na vztah

Podstatný je tranzitní aspekt a také konjunkce jedné z těchto planet na nějakou nativní planetu jednoho či obou zrozenců. Bez těchto podmínek by se mohlo spíše jednat o interní problém jednotlivce, který bychom si možná uvědomili, možná nikoli. Zatímco aspekty, jak je uvádím, se projeví v páru, tedy jejich vliv bude viditelný i pro partnera, u něhož tranzitující planety aspekt mít nebudou.  

Někdy tranzitující planety v aspektu nebudou mít vazbu na konkrétní planety ani jednoho z párů. Tady půjde spíše o nacítění vlivu nežli vliv viditelný. 

Předtím...neboli proces vytváření vztahu  

1. tranzitní kvinkunx    
Aneb úplný začátek, jsou jenom dva, kteří tak nějak vešli do kontaktu a vůbec neměli vědomou ambici, aby zde cokoli vznikalo. Já měla tehdy nějaký nový kontakt na háku, a bylo tedy na něm, aby mně oslovil a nacházel si záminku dál mně oslovovat, nějak být v kontaktu. Tranzitní Mars dopadl na jeho Venuši v konjunkci a tím i tranzitní Venuše s ní tvořila aspekt, jistě, na stupeň přesně. Jako by něco zavelelo, je čas. Zatímco Mars dopadl na mého Chirona.  
I z jiných horoskopů mám poznatek, že dopad tranzitujícího Marse na nativní Venuši muže jej jakoby osvítí a on si fakticky uvědomuje, jak je ona pro něj důležitá. Pokud zde je zároveň i aspekt na nativní Slunce, tím lépe, osvítí jej. Najednou jako by objevil poklad. 
Pochopitelně ani toto mu nebrání, aby páchal jiné hlouposti, protože k různým nedorozuměním je začátek vztahu jako stvořený.    

2. tranzitní opozice
Opozice nebývá obvykle aspektem mírumilovným. Můj budoucí drahý vymyslel téma, které hodně zaujalo moji pozornost. Pro něj to znamenalo podstatnou změnu v životě, tranzitní planety byly na nativní ose ascendent-descendent. Já přemýšlela o onom tématu. 
Bylo by velmi romantické se domnívat, že zrozenec měl naprosto jasno, kam toto všechno povede. Řekněme, že dostal do rukou lano, jehož se držel a nepustil. Přesto opozice na osách dává zrozenci najevo jistou příležitost, které on se spíše má tendenci chopit. Vůbec se nemusí jednat o kalkul. Mnohdy provádíme věci spontánně bez kalkulace či řešení budoucnosti, protože to takto cítíme jako něco správné. Problémem je, že mnozí lidé neumí tomuto spontánnímu pocitu důvěřovat.   

3. tranzitní trigon 
Témata uvědomění si, která tady bije, se chytily mého Slunce, s nímž byla v konjunkci tranzitní Venuše a tím logicky Mars v trigonu. Uvědomovala jsem si, že bychom chtěli být spolu, ono to vycházelo najevo i od něj, ale zároveň to bylo spojeno s pocitem, že se jedná o sci-fi. Jak jsem již psala výše, Slunce osvětluje a v trigonu docela přesně. Osvětlováním mám na mysli uvědomování si. Zpětně si říkám, že již jen skutečnost, že on si to uvědomoval také nasvědčovala tomu, že zde vzniká něco, co se týká i jeho.  

4. tranzitní kvadrát
Tady dosedal Mars na můj ascendent. Uvědomila jsem si, že na mé straně jsou některé záležitosti, které nejsou kompatibilní s budováním nového vztahu. Je potřeba ty věci jednoduše odinstalovat. Jistě, dosedal Mars a můj budoucí drahý se mi rozhodl s těmito záležitostmi pomoci. Ascendent je bránou, jež se otevírá a zavírá. Dá se říct, že díky tomuto jsem si úplně jinak nastavila své hranice ve vztahu k jiným lidem. Ono totiž jakmile v našem životě začíná něco nového, objeví se radilky jen střehnoucí na chvíli, kdy mohou zkušenosti ze svých zpackaných příležitostí projektovat do jiných. Není pro ně lákavější příležitostí nežli vznikající vztah. 

5. tranzitní sextil
Tranzitní Mars i Venuše dosedali u něj na nativní planety. U mě dosedala Venuše na Chirona. Bylo to období, kdy jsme si ujasňovali otázky důvěry. Ono být v nějakém vztahu do budoucna s někým, komu se nedá věřit, není příliš možné. Abychom věřili druhému je potřeba zejména věřit sobě. Protože parter nám nastavuje zrcadlo, které nemusí být vždy milosrdné.  

6. tranzitní konjunkce
V trigonu na Venuši u něj a polosextilu na Saturna nastartovala konjunkce období ničeho.  Takové období je možné pouze na začátku, kdy vás něco k sobě táhne a zároveň i hodně logických argumentů odtahuje. Povedlo se nám nahodit velmi obtížné období, v němž mělo to, co ještě ani nezačalo, neuvěřitelné množství šancí pro kolaps. Jistě, já byla tou pasivnější stranou. Spíše jsem se stáhla do sebe, komunikace byla taková jen nezbytně nutná. 
Nesnažím se říct, že uváděné aspekty jsou špatné, pouze, že jsou náročné na čas a trpělivost, jinak je možné, že vše bude zničeno. Ona konjunkce možná nabádá k otázce, zde je nějaký konec vůbec možný. Jestliže bych si v té době troufla předvídat, zda z toho vzejde vztah, přiklonila bych se k ano. 

7. tranzitní polosextil
S polosextilem se mi vyplatilo obecně pracovat, ačkoli se považuje za menší aspekt a mnohdy bývá opomíjený. Venuše byla v konjunkci s mým Saturnem. U mého budoucího drahého se jednalo o konjunkci tranzitní Venuše s Marsem. Před námi byla velmi zajímavá akce. Její úspěch vyžadoval sebedůvěru a také věřit tomu druhému. 
Právě tento polosextil vládl na obloze, když najednou se velmi spontánně zrodil vztah. Ovšem neměl požadavky na jiné planety. Pouze konjunkce Marta s hrotem 12. domu u něj svědčí o tom, že bylo potřeba hranici překonat.

Různé vztahové situace

1. tranzitní sextil 
S konjunkcí u mě na Saturnovi u něj na transsaturnech. Uvědomění si, že na vztahu, jak jej chceme mít, bude ještě potřeba hodně zapracovat. Z minulých zkušeností si každý nese věci, které nebyly docela zpracovány a je potřeba se s nimi popasovat. Jinak vylezou jako stíny a budou hodně strašit. 
Při konjunkci Marse s mým ascendentem mi partner splnil přání, které jsem několik měsíců chtěla, nešlo o věc, ale o přístup. Prošlo to a svět se stal mnohem lepším místem k žití. 

2. tranzitní polosextil
Jak jsem již zmínila, mám polosextily ráda, protože zajišťují hladký průběh. Právě zde došlo k uvědomění si, že nejenomže chceme budovat náš vztah, ale tak nějak opravdu i spolu být. Upevnění poměrně zásadního rozhodnutí, které páry v době, kdy spolu jen chodí, nechtějí tak úplně řešit. 
Tranzitní Venuše na Martovi mého partnera a tranzitní Mars na mém Saturnovi sebou přinesli velkou dávku porozumění v úžasném prostředí, kde jsme si navzájem plnili přání. Věci, které jsme vždy chtěli s někým udělat, jen nebyl vhodný protějšek. Ona tranzitní Venuše na Marsu u muže navozuje situaci, kdy je schopen porozumět partnerce téměř dokonale. Jestliže se jedná o vzájemnou lásku a náklonnost, bude výsledkem tohoto porozumění ještě vyšší level lásky a náklonnosti. Pokud to muž necítí stejně jako žena, otevře se a řekne jí pravdu, což může vyústit v konec. A také, pokud je muž obelháván zlatokopkou nebo jinak motivovanou kopkou, prohlédne.  V této konstelaci bude vhodné nalézt svoji sebeúctu. 
Tranzitní Mars na Saturnu ženy zní nesmírně zlověstně. Protože to znamená vypořádat se u svého partnera s vlastnostmi, které vyžadují sebekázeň, trpělivost, protože si doposud situaci manifestované vlastnosti partnera až tolik neuvědomoval. Věděla jsem, že můj drahý je technikou zaujatý tak nějak obecně. Ovšem, to, co jsem zažila při konfrontaci s lanovým bagrem, na kterém žel nebyla cedule, že se po něm nesmí lézt, mi vyrazilo dech. Není pravdou, že by na mojí existenci úplně zapomenul, asi po 45 minutách mně požádal, jestli bych mu něco z toho kovu nevyfotila. Ano, doposud jsem měla poměrně zkreslené představy o této vlastnosti svého drahého. Mars a Saturn pohromadě nás poněkud nepohodlným způsobem dostávají do reality. Bude hodně záležet na tom, o čem máme ve vztahu iluze. Ačkoli jsem nesledovala tranzity, automaticky mně zaujalo pozorovat zaujetí mého drahého něčím, jehož význam jsem si musela přečíst někde na ceduli. 

3. tranzitní konjunkce
Tyto konjunkce nám pokaždé objevily něco, co bylo před námi skryté. Protože jsme měli vždy vazbu na některou z prvních 7 planet. Obvykle také konjunkci. Jsou věci, které stojí mimo nás, a přesto je potřeba se s nimi ve vztahu vypořádat.  Bývá to nesmírně těžké, protože intimita není pouze o chvílích, kdy jsme v objetí, ale i o chvílích, kdy prožíváme něco horšího, překonáváme překážky... A potom nás zajímá, zda tomu druhému opravdu ještě za objetí stojíme. 
Pokud stojí konjunkce v trigonu na nativním Jupiterovi, přináší uvědomění si, že ano, toto je štěstí, které vztah představuje. Jupiterova představa o štěstí je posílena o kvality vztahu, v němž nachází přesně to, v čem sám štěstí spatřuje. Jedná se o okamžiky, dojmy, chvíle mající smysl pro celý život. Je pouze na zrozenci, zda tyto chvíle přesune si i dál.
Konjunkce v polosextilu na nativní Merkur představuje něco jako osvícení, protože si uvědomí, jak partnerovo tvrzení o něčem, vypadá v praxi. Umíme vnímat své reakce a pocity, jejich vazbu na partnera. Taková konjunkce nám nalije čistého vína. 
Konjunkce také nastavuje perspektivu, když jsou překážky vypořádány. Tím myslím nalezení řešení a postup v jeho duchu.   

4. tranzitní kvadrát
Ve své povaze se jedná o napěťový aspekt, ale to ještě neznamená, že výsledkem musí být Itálie. Kvadrát poukazuje na věci, které je potřeba ve vztahu vylepšit. Protože do konjunkce se body obou nativů dostávají s Marsem, s věcí přichází partner. Kvadratura nemusí skončit ani jako výčitka. Naopak, může být sebeuvědoměním si toho, co ještě nedáváme. Ono napěťové, co je předmětem řešení v době tranzitního kvadrátu, doposud jenom nebylo předmětem našeho zájmu. Při kvadrátu jsme se s těmito věcmi vypořádali, protože jinak by představovaly překážku. 

5. tranzitní trigon
Věci mají tendenci jít hladce, tak proč si je neužít a nutit se přemýšlet nad tím, co vše nemusí klapnout? Trigon nemusí být falešný kamarád, jdeme-li do něj s optimistickou myslí. Doba poznávaní další vrstvy toho druhého. Je-li trigonu porozuměno, umí věci rozhýbat. To je právě onen pocit, že jde vše hladce. 

6. tranzitní kvinkunx 
Jedná se záležitost, která prorazila na povrch, protože jsme o to oba usilovali. A také jsme oba věděli, že se jedná pouze o začátek. Venuše na Venuši je velmi dobrý začátek. Nový začátek je jako naděje, je potřeba umět spolu začínat nové věci, nacházet a zkoušet posouvat své hranice. Jen tak ve vztahu nehrozí nuda a otupění. Tady je podstatná společná shoda dvou vůli. 

  





   




      



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kyvadlo aneb úvod do kyvadlistiky

Vztahy z pohledu astrologického