Horoskop jako inspirace

 


Ukázka mého psaní na téma: Horoskop jako inspirance. Jedná se o autentické psaní popisující mé vjemy a  můj pohled na konkrétního klienta. Předložené výňatky z horoskopu patří zrozenci,  který mi dal souhlas, abych při zachování jeho anonymity a neprezentování pro něho hodně osobních věcí, své psaní k jeho horoskopu použila jako ukázku pro svůj blog. Také zde není uvedeno v jakém znamení jsou Saturn a transsaturnské planety. Vynecháne pasáže jsou pro srozumitelnost textu označeny takto (...).

Nativní horoskop je mapou naší duše, tedy potencialit, které se projeví, když zrozenec uspokojí požadavky jednotlivých planet. Tématem pro mé autorské psaní je v tomto případě:


Vlivy, které brání v rozvoji, a způsob jejich překonání.  

Když se podívám na horoskop jako celek, vidím, že jsou zde planetami a podstatnými body zaplněny všechny živly poměrně rovnoměrně s tím, že citelně převládá živel země. Takový zrozenec se umí realizovat velice prakticky a jakákoli činnost, které se věnuje, mu musí dávat smysl pro praktické použití. Tomu je přizpůsobeno i myšlení propojené s cítěním. (...) Rozsah toho, co je realizovatelné, je poměrně velký, neb při správné kombinaci myšlení a cítění, je schopen překonat jakoukoli překážku bránící jeho rozvoji. 

Z pohledu kvalit výrazně převládá kvalita proměnlivá, takže není problém přizpůsobit se okolnostem ani si je postavit podle sebe. Ovšem svým atypickým způsobem, neb vysoký důraz se klade na individualitu, a ta je schopná se prosazovat i rámci teamové práce. Přirozeně to táhne k pomoci ostatním, ale stínem je, že postačí málo a lidé toho začnou zneužívat. Je tedy potřeba nalézt vhodnou míru. (...) 

Tvarem připomínají planety přesýpací hodiny, tedy je zde přirozený potenciál k tomu, aby zrozenec rozeznával různé možnosti, jejich alternativy, ale také se mu mezi nimi hůře rozhoduje, nicméně díky Martovi v Býku, jakmile se rozhodne, má pevnou půdu pod nohami a pomalu a jistě překonává vše, co mu stojí v cestě. (...) Podstatnou roli zde hraje možnost dotknout se.

 Osobní nastavení

Na první pohled v nativitě zaujme konjunkce descendentu, Slunce a Venuše v jeho srdci v Rybách. Takový zrozenec si lásku absolutizuje a dokud nenajde to, co mu naprosto vyhovuje, působí chladnějším dojmem. (...) Není jednoduché získat si důvěru a loajalitu, protože jakmile mu cokoli nevyhovuje, stahuje se do sebe a okolím si po svém proplouvá. Ať již jde o partnerství, či jiné vztahy, jedná se o typ osobnosti, který svoji loajalitu jen tak do někoho nevkládá. Když ji již vloží, je to pevné a trvalé. (...)

Pro něj je podstatné, aby v přátelských i pracovních vztazích nalézal smysl, měl v nich svůj prostor k seberealizaci a na druhé straně jej brali vážně. V takovém případě jde přesně o ten typ přítele či kolegy, jakého by si každý přál. (...)

Přesný sextil mezi Venuší a Martem z něj dělá (...) zručného stran jakékoli činnosti. Jelikož naproti leží ascendent v Panně patří do jeho estetického cítění až místy extrémní pořádkumilovnost. (...)

(...) Není tím, kdo by do své blízkosti pouštěl jiné lidí, spíše mu vyhovuje poloha introverta.  Ve vazbě na Merkura má poměrně dobrý odhad na lidi, dokáže vnímat i jemné signály sympatii či antipatii, ač mohou být dobře ukryté. Přistupovat k němu žoviálně a mít snahu jej zapojit do nějaké kolektivní aktivity není úplně nejlepší nápad. A samotný zrozenec by na takové návrhy neměl přistupovat, neb dříve nebo později jednání proti své přirozenosti jej dožene a předvede kolektivu velmi nemilosrdné zrcadlo. (...)

Na svém zjevu, vystupování a působení je ochoten pracovat. Navenek se maskuje nepřístupnosti, věcností a jistým chladem. Je docela možné, že v jistých kruzích bude považován za naprosto nekomunikativního záhadného jedince. Ačkoli Merkur v Rybách v 7. domě způsobuje, že umí být komunikativní, ovšem bude muset zapracovat na tom, aby jeho projev ostatní vzali vážně. (...)

U Merkuru je velkou výhodou, ale zároveň i nevýhodou, jestliže zrozenec nemá nad věcmi úplně kontrolu, že rád podléhá momentálním, obvykle spontánním nápadům. Výhoda spočívá právě v jisté charismatické přirozenosti (obvykle tam, kde jej téma a lidé zaujmou), když se mu opravdu o něco důležitého jedná. Nevýhodu představuje potřeba se více koncentrovat, aby myšlenky sledoval do konce. (...) Aspektuje v kvadratuře na Medium coeli v Blížencích, takže je potřeba naučit se koncentrovat, vnímat více informací, posouvat svůj práh odolnosti v tomto směru, neb je to velmi důležité pro to, aby dosáhl výsledků, což velmi ovlivňuje i jeho pracovní oblast. Kvadratura je napěťový aspekt, takže je potřeba počítat s jistými schválnostmi způsobenými nedostatečnou či nevhodnou komunikací. Na straně druhé, jestliže zapracuje na sobě, bude se věnovat dohánění svých handicapů, takový Merkur bude naopak pracovat v jeho prospěch. (...)

Jinak Merkur v Rybách může při vhodné okultní praxi způsobit přenos věcí běžnými smysly nepostřehnutelnými. 

Sabiánským symbolem na ascendentu je erb posázený drahokamy. Zrozenec svým výzorem tíhne od princátka v mládí k aristokratickému vystupování a práci na sobě se může stát králem držícím svůj osud pevně v rukou. Potom porozumí tomu, že co dříve pro něj bylo nedosažitelné, je vlastně pouze způsobem jeho sebeprojevení se.  (...)

Neaspektovaná Luna v osmém domě neznamená, že zrozenec je sirotek, nebo že by jej matka opustila či nejevila o něj opravdový zájem. (...)

Luna je spojená v konjunkci s Algolem, ten dává skvělé možnosti k seberealizaci, ale také není jednoduché se k nim dostat. Řešením je právě nalezení vhodné Luny, která mu bude v životě oporou a pomůže se mu k seberealizaci. Protože jeho Luna je odpojená od vládce domu i vládce znamení, klade velký důraz na soukromí (...)

Temná Luna v Panně jej posouvá od velké skromnosti a velmi potlačených hmotných potřeb až k potenciálu nesmírného bohatství. Tady je na místě poznat jaké to je až asketicky minimalizovat své potřeby a následně postupně svůj život obohacovat o jeden příjemný prvek za druhým. (...) Kdokoli bude chtít takovému zrozenci ubližovat, nepotáže se s dobrou, neb narazí na nečekaný odpor.  Lilith odkrývá potenciál Merlina čaroděje. Jde o obraz někoho ovládajícího ne příliš běžně ovládnutelné síly. (...) Pouze dokonalost nesmí být zaměňována s perfekcionalismem, k čemuž přirozeně jeho ascendent bude svádět.

Dračí hlava nacházející se ve Vodnáři v pátém domě směřuje zrozence k dosažení dokonalosti skrze překonávání překážek velmi neobvyklými metodami. (...) Potřebuje volné pole působnosti, sám si nastaví svoji cestu jako svobodnou hru za seberozvojem a sebezdokonalením. Otázky vhodné filosofie a kontaktů, které jej posunou nebudou díky 11. domu problémem, pouze bude muset nalézt inspiraci a smysl sám v sobě. 

Příležitosti ke štěstí a nároky

Otázky štěstí se vážou na pozici Jupitera a Bodu Štěstí, nároky naopak na Saturn. 

Jupiter položený v Býku v 8. domě neinklinuje právě ke sluníčkářským záležitostem, ba právě naopak nachází štěstí v poněkud temnějších tónech. Velkou výzvou je porozumění hlubokým věcem a jejich vytažení a používání v praktické rovině. Nepůjde o okázalost, spíše o praktičnost a porozumění tomu, že překážky jsou od překonání a vše, i to nejvíce temné období, musí jednou skončit. I v těch nejvíce hlubokých záležitostech se zrozenec bude tázat, co mu to vlastně přinese. Jaký je účel právě takovéto věci. Kompromis považuje pouze za dočasnou hodnotu, nežli dojde k překonání překážky. Zároveň je zde jistá intelektuální zvídavost, která zabraňuje tomu, aby ulpíval na povrchu. Jupiter nepředstavuje planetu, která by se do hlubin nořila dobrovolně. Ovšem přinese-li to hmatatelný užitek, tak to je jiná. (...)

Podle knih o astrologii má být takto postavený Jupiter spojen s dědictvím. Pod tím si obvykle představíme něco jako závěť nějakého milionáře, ale také se může jednat o praktické schopnosti zděděné po předcích, které jsou využitelné v profesi či alespoň zrozenci ušetří hodně faktur za různé subdodávky služeb do domácnosti. (...)

Nesmíme zapomínat na kvinkunx s Uranem (...), který způsobuje jistou překvapivou neobvyklost a vliv osudu při spojení s něčím naprosto nezvyčejným. Jednoduše je zde potenciál k zajímavým příležitostem. Pružná mysl, technicky progresivní zaměření, porozumění vymoženostem doby, v níž žije a schopnost improvizovat tento aspekt doprovázejí. Pouze se musí jednat o vlastní přesvědčení, jemuž se zrozenec nesmí vzdálit, jinak riskuje, že šťastná náhoda se obrátí opačným způsobem. 

Bod štěstí se nachází ve 2. domě (...), takže je potřeba se vyhnout extrémním výkyvům jdoucím proti sebeúctě, vlastním hodnotám, stejně tak i nezákonnému jednání. Tento bod potřebuje rovnováhu těla, mysli i ducha.

Nároky na nás vznáší Saturn, (...) v konjunkci  s Neptunem (...). Saturn zejména spojený s Neptunem potřebuje plán, aby vše dopadlo. Je potřeba si předem promyslet a trénovat myšlení ve věcech, které by měl zrozenec prezentovat navenek. Jinak žádná improvizace nebude. Zrozenec se nebude cítit dobře v aktivitách typu talkshaw. Jenomže dobrá příprava naopak Saturn zaktivuje natolik, že projev (tím je myšlena nejenom verbální ale i neverbální složka) zapůsobí autoritativně a odborným dojmem. Je potřeba se držet témat, jímž zrozenec rozumí. (...)

(...) Saturn umí stáhnout do propasti Abyssu, ale také, když jsou hodnoty a sebeúcta trpělivě pěstované, umí sebou přinášet skvělý posun v jakýchkoli věcech. U konjunkce s Neptunem bude potřeba překonat pocity ztrácení se v mlze. Právě příprava a postupná práce na sobě nastaví natolik pevné oporné body, že je schopen podržet nejenom sám sebe, ale i ty, co jsou s ním ve vztahu či teamu. Jestliže někdo chce zůstávat v marasmu, pokusí se mu být oporou, ale jakmile se nedaří tomu druhému odrazit, ponechá jej jeho vlastnímu osudu, protože jisté boje si každý musí se sebou vybojovat sám. Toliko populární přístup zejména žen nazývány jako svéhlavička jej ponechává naprosto lhostejným. 

V rámci jakýchkoli vztahu právě Luna schopná odosobnění způsobuje, že zůstává naprosto chladným vůči jakýmkoli manipulativním technikám, neb Jupiter postaví vše zvolna a hravě trochu jinak. (...)

Co zůstává ukryto a je potřeba to vydolovat

Transsatursnké planety umí ukázat věci, které vyplývají z podvědomí.  Ony nejsou v horoskopu samotné, nějak spolupracují či nikoli s planetami osobními a společenskými.

Uran ve 3. domě. Právě on je tím revolučním a inovativním. Umí se zajímat o více oblastí a také je propojuje. Jestliže zrozenec postupuje v souladu se svým Merkurem, vyhoví aspektu mezi Uranem a Jupiterem, je schopen změnit myšlenkové vzorce, které momentálně překážejí naprosto jedinečným způsobem a nezvykle rychle. Lidé si obvykle řeknou, toto přemýšlení asi není vhodné, ale zase toto jsem já. Tak tento zrozenec si řekne, toto přemýšlení není vhodné, omezuje mně, ačkoli předtím mi pomohlo, když v něm zůstanu, budu omezeným já… a začíná změna. Ne zítra, v pondělí, až se něco uděje….změna nastává ihned. (...)

Toto spojení také způsobuje, že Jupiter nepotřebuje soutěžit se Sluncem, což bývá mnohdy v nativitě problém, na který je potřeba si dávat pozor. Tento Jupiter nepotřebuje dokazovat okolí, že je Někdo. Ve spojení s Uranem si své "Někdo" umí zrozenec vnitřně nastavovat v postupném procesu. Změna je procesem prováděným postupně a vytrvale. Je potřeba s takovou konstelaci si uvědomit, dělám to, co jde. To, co právě jde. Ne to, co by šlo, mohlo jít nebo by bylo krásné, kdyby šlo. 

Typickým pro zrozence je ovládání jakéhokoli nástroje či přístroje. Je úplně jedno, zda se bude jednat o něco primitivního anebo naopak moderní technologie. Je vhodné se na toto orientovat i profesně, protože není stroje, jemuž by neuměl porozumět. Lze očekávat precizní práci, technicky správnou, mnohdy s výsledkem, který vyráží překvapivý údiv.  

SaturnoNeptun slitina planet představuje způsob nakládání s časem a vztah k minulosti, jakož i ke komunikaci, studiu. Neptun zastírá věci, je potřeba si je připomínat a systematicky lze si připomínat věci, aby nebyly zapomenuty. Stejně tak minulost, nebude se vyjevovat v myšlenkách, kdy člověk nemůže usnout, protože si přehrává všechny své chyby nafouknuté ad absurdum. Minulost není aktuální, takže na ni rovnou zapomeneme jako na něco, co již proběhlo. Soustředí se na to, co je, potom je potřeba se naučit umění dát sám sobě perspektivu a mít se na co těšit do budoucnosti. (...)

Naučit se pracovat se sny, vnímat je, vyžaduje nejdříve dovednost vybavit si je. Při tomto spojení se to může zdát téměř nemožné. Ovšem o pár odstavců nahoře jsem psala něco o tom, jak zrozenec přistupuje ke změně. Tento přístup se týká i zlozvyku zapomínat své sny. Právě ve snech může nalézt důležité střípky k tomu, čím se právě zabývá. Promítá si tak věci, jímž by třeba bez toho tolik pozornosti nevěnoval. Není podstatný pouze obsah, ale i dojem. 

Je potřeba přistupovat k sobě bez sebelítosti, protože právě ona roztáhne Neptunskou mlhu a se sebelítosti je problém zůstat v realitě. (...)

Pluto se nachází v domě hodnot a komplikuje zrozenci, alespoň do doby, než oběhne saturnský cyklus, přesně ty věci, na nichž mu záleží. Je v sextilu se SaturnoNeptunem… Přesně tam, kde leží Saturn, ovšem nemůžeme ignorovat vliv Neptunu. Tento sextil mu dává až neuvěřitelnou výdrž, disciplínu, průraznost a paradoxně je toho schopen i v rámci opravdu velmi velkých kolektivů, a to navzdory tomu všemu, co jsem psala u osobních planet. Pouze jde o nepříliš typickou cestu.
 
Tento aspekt vyžaduje neustálou práci na sobě, protože Pluto nám dává pocítit, jak vypadá prázdnota. Můžeme se v ní utopit anebo naopak podstupovat transformaci. Má tu výhodu, že můžeme udělat tlustou čáru za minulosti a začít na čistém listu. Jelikož se jedná o retrográdní planetu, je zde dobrá schopnost seberegenerace. Jenomže toto vyžaduje kumulace veškeré možné síly. Může místy svádět k asociálnímu chování, je potřeba nesmírné sebekontroly, aby naopak jeho síla byla použita k realizaci vlastních snů. Zrozenec je takto nucen opakovaně překračovat svůj vlastní stín. (...)

Pozice Chirona vede ke zkoumání fungování různého lidského chování, porozumění mu a nebrání si osobně věcí, které jsou pouhým projevem manifestace nespokojenosti daného jednotlivce s okolím či jeho osobních frustrací. Mnohé z toho slouží pouze jako ventil pro upuštění nahromaděné energie, či výměnu ne vždy pozitivních informací stran nepřítomných osob pro ukrácení si volné chvíle. Ne ke všemu, co slyšíme je nezbytně nutné zaujímat stanovisko.      

Závěr

Závěr netvoří astrolog, ale zrozenec, který sám by měl sebe v horoskopu poznat. Jsou zde popsány věci, které sám na sobě příliš rád nemá, ale i ty opačné. Popsala jsem zde návod, jakým způsobem k sobě přistupovat. 

Zrozenec by si měl sám pojmenovat, co momentálně prožívá jako omezující vliv, a nastavit si jeho překonání. Později se k horoskopu vrátit. 




 









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kyvadlo aneb úvod do kyvadlistiky

Vztahy z pohledu astrologického

Vliv Venuše a Marta na partnerský vztah (living astrology)